Ev Temizliği Nasıl ve Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır

ev temizliği nasıl yapılmalıdır
ev temizliği nasıl yapılmalıdır

EV TEMİZLİĞİ

Ev temizliği ve kapsamı aslında evlerde yaşayanların kişisel tercihleri ile ilgili bir durumdur. Evlerin hangi sıklıkla temizlendiği de aslında ev halkının evde geçirdiği süreyle ilgilidir. Çünkü evde sürekli bir hareketlilik varsa evin belli bölümlerinin neredeyse her gün temizlenmesi gerekir. Özellikle mutfak ve ev halkının vaktinin çoğunu geçirdiği oturma odaları ya da salonlar çok fazla kullanıldığı için temizlenmeye ihtiyaç duyarlar. Bunun yanında evde bireyler günün belli saati bulunuyorsa belli aralıklarla ev temizliği yapılabilir. Bu da evde geçirilen zamanla ilişkilidir. Ancak evde neredeyse her gün temiz tutulması gereken yerlerde vardır. Bu alanların temizliği kişilerin sağlığı ile de doğrudan ilişkilidir. Örneğin yemek yapılan bölüm olan mutfak yüzeysel de olsa neredeyse her gün temizlenir. Aynı şekilde aile halkının birlikte vakit geçirdiği otuma odaları da rutin olarak temizliğe ihtiyaç duyarlar.

Temiz bir ev kişilerin sağlığını doğrudan etkiler. Bunun yanı sıra rutin olarak temizlenen evler daha düzenli ve ferah olur. Ayrıca evin görüntüsünü de etkiler. Kullandığımız eşyalar ne kadar kaliteli ve şık olursa olsun temiz olmayan bir evde bu eşyaların da özellikleri sıradanlaşır.

Evin büyüklüğüne evi kaç kişinin kullandığına evde geçirilen vaktin uzunluğuna ve kullanan kişilerin temizliğine bağlı olarak değişmekle birlikte evlerimiz haftada en az bir kere temizlenmelidir. Peki, bu temizlik nasıl olmalıdır?

Evlerde yapılan rutin temizlik en az kirlenen odadan başlayarak yapılabilir. Çünkü bu alanlar daha az kullanıldığı için daha hızlı bir şekilde temizlenebilir. Zaman ve enerji tasarrufu sağlanabilir bu şekilde.

Sonrasında yatak odalarının temizliğine geçilebilir. Yatak odalarında sanıldığının aksine oldukça fazla vakit geçirilen alandır. O yüzden temizliğine oldukça dikkat edilmelidir. Belirli aralıklarla çarşaf, nevresim yastık kılıfı değiştirilmeli, dolap içlerinde biriken tozlar alınmalıdır. Ayrıntılı temizliklerde bunlar yapılıyorsa günlük temizlikte yerleri süpürüp silmek ve kullanılan objelerin tozunu almak rutin temizlikte yeterli olacaktır. Ayrıca uyuduğumuz alanın havasının temiz olması da sağlık açısından çok önemlidir. Gün içerisinde belirli bir süre yatak odasının havalandırılması içerdeki havanın temizlenmesini sağladığı gibi uyku kalitesini arttırır.

Daha sonra evde vaktin en çok geçirildiği bir diğer alan olan oturma odaları ya da salon temizlenebilir. Bu alanlarda sürekli bir hareketlilik olduğundan tozlanması da çok çabuk olur. Ayrıntılı bir süpürme işlemi yapılmalıdır. Ortam süpürülürken mobilya altları unutulmamalıdır. Çünkü bu mekânlarda en çok bu kısımlar tozlanır. Yine aynı şekilde yerler temiz bir su ile silinmelidir. Daha sonra bu mekânlarda kullanılan eşyaların tozları alınmalıdır. Kullanılan aksesuarlar bu alanlar çok kullanıldığından çok çabuk bir şekilde tozlanır.

Mutfakların temizliği ise özen gerektiren bir işlemdir. Çünkü bu alanlarda yiyecekler saklanır ve hazırlanır. Büyük genel temizliklerde mutfak araç gereçlerimizin ve yiyeceklerimizin olduğu dolap içleri mutlaka hijyenik bir bezle silinmeli dolap içlerinin tozlanmasının önüne geçilmelidir. Yine tezgâh üstü de sık sık temiz bezle silinmelidir. Tezgah üzerinde açıkta bulunan eşyalar ise sık sık yıkanmalıdır.

Islak zemin de denilen banyo ve tuvaletlerin temizliği de çok önemlidir. Bu alanların temizliği çok daha sık yapılmalıdır. Banyolarda temizliği pratikleştiren şey aslında banyo kullanıldıktan hemen sonra banyonun temizlenmesidir. Çünkü bu alanlarda su damlaları kuruduğunda daha zor çıkarlar ve kalıntı bırakırlar. O yüzden kullanım sonrası temizlenirse temizlik esnasına zamandan ve enerjiden tasarruf edilmiş olur.

Evin giriş bölümleri de en fazla kullanılan alanlardır. Direk dışarı ile temas halinde olan yerler olan evin giriş bölümü sık aralıklarla ve özenli bir şekilde temizlenmelidir.

Bütün bunların yanı sıra günlük temizlikte dikkat edilmesi gereken şeylerin başında temizlik sırasında kullanılan malzemelerin kalitesi ve temizlik sırasındaki hijyenik kullanımıdır.  Temizlik sırasında kullanılan kimyasal ürünler az ölçüde ve kullanım alanına göre kullanılmalıdır. Örneğin mutfak temizliğinde kimyasal madde kullanımına dikkat edilmeli yiyeceklerin temas ettiği yüzeyler kimyasal maddelerden arındırılmadan temizlik bitirilmemelidir. Aynı şekilde diğer alanlarda kullanılan temizlik ürünlerinin de doğa dostu ve sağlığa zarar vermeyen maddeler olmasına dikkat edilmelidir. Temizlik sırasında kullanılan bezler sık sık yıkanmalı kullanım alanlarına göre bezler ayrılmalıdır. Aynı bez, yıkamadan ikinci defa farklı bir yerin temizliği için kullanılmamalıdır.

Rutin temizlik için profesyonel destek almak da yapılacak işin niteliğini arttırmaktadır. Evlerinizde genel temizlik için de profesyonel bir şirketten destek alabileceğiniz gibi günlük rutin işleriniz için de hizmet alabilirsiniz. Bu hem işlerinizin daha planlı ve düzenli olmasını hem de temizlik için ayırdığınız vakti ve enerjiyi hayatınızın başka alanlarına yönlendirebilmenize olanak sağlar. Biz de  Uçanlar Temizlik firması olarak uzman ve deneyimli ekibimizle her türlü temizlik işinizde sizlere hizmet vermekteyiz.

Önceki İçerikOfis ve İşyeri Temizliği İzmir
Sonraki İçerikTemizlik Firması ile Çalışmanın Avantajları