Günlük yaşantımızda gelişen birçok kaza sonucunda koltukta, halıda, kıyafetlerimizde istenmeyen lekeler oluşabilir. Özellikle kahve, çimen ya da mürekkep gibi inatçı lekeler ile baş çıkmak her zaman kolay da olamayabiliyor. Aslında unutulmaması gereken lekenin kendi özelliklerini bilerek ve püf noktalara uygun müdahale etmektir. İzmir temizlik şirketleri arasında öncü firma olarak sizler için bu günkü yazımızda etkili sonuçlar alacağınıza inandığımız ve tamamen doğal malzemeler ile leke çıkarma yöntemleri hakkında bilgi vermeye çalışacağız. İyi okumalar dileriz.
Öncelikle leke çıkarma esnasında nelere dikkat edilmelidir hep birlikte görelim;
- Leke çıkarma yöntemlerinin uygulanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli detay lekelenen kumaş yapısının özellikleri çok iyi bilinmelidir. Örneğin deri kumaşa dökülen bir kahve lekesi ile kot pantolona dökülen kahve lekesi aynı yöntem ile çıkarılmamalıdır.
- Ya da dökülen lekenin özelliklerini bilmek de önemlidir. Aynı yerde oluşan çimen lekesi ile sakız lekesi aynı yöntem kullanılarak çıkmayabilir. Ya da yağ lekesi için tuz ile müdahale etkili sonuçlar verirken şarap lekesi üzerine tuz dökülmesi lekeyi iyice sabitlemekte ve çıkarmayı zorlaştırmaktadır. Lekenin özellikleri iyi tespit edilmeli ve ona uygun yöntem, araç gereç ile işlem yapılmalıdır.
- Özellikle halı ya da koltuk gibi büyük eşyalar üzerinde oluşan lekelerin temizleme işlemleri yapılırken mekân özellikleri de çok önemlidir. Aydınlık ve hava sirkülasyonu olan bir mekânda temizlik işlemleri yapılmaya özen gösterilmelidir.
- Leke çıkarma işlemlerinin yapıldığı yere gereken önlemler alınmalıdır. Örneğin sıçrama olma ihtimaline karşın yere örtü serilerek onun üzerinde çalışılabilir.
- Oluşan lekeyi etkili bir şekilde çıkarmak için dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise leke oluşur oluşmaz anında müdahale etmektir. Uzun süre kumaş ya da dokuma üzerinde kalan leke iyice sabitlenir, derine işler ve böylece lekeyi çıkarmak daha da zorlaşır.
- Leke hakkında detaylı bir bilgiye sahip değilseniz en iyi yöntem öncelikle su ile temizlemektir. Ilık su veya bazı durumlarda soğuk su lekeyi tek başına çıkarmaya yetmektedir. Ancak sıcak su ilk etapta leke üzerine uygulanmamalıdır. Özellikle kan lekesi gibi lekelerde olumsuz sonuçlar verebilir.
- Leke çıkarıcı olarak piyasada satılan kimyasalları kullanacaksanız eğer kumaşın görünmeyen bir yerinde leke çıkarıcıyı dökün ve kumaşın yapısına zarar verip vermediğini test edin.
- Kumaş lekesini çıkarmak için kullanılan bezin yapısı da çok önemlidir. Silme işlemi esnasında rengini kumaşa vermemesi açısından mümkün olduğunca beyaz bir bez kullanmaya özen gösterin. Ayrıca kumaşa aşırı ovalayarak ya da baskı uygulayarak değil nazikçe silinmelidir. Aksi takdirde kumaş yapısına zarar vererek yıpranmalara yol açabilir.
- İpek ya da yünlü kumaşlarda çamaşır suyu etkili leke çıkarıcı kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Kullanılan leke çıkarıcı miktarına oldukça az olmalıdır. Aksi halde durulanması mümkün olmayacağı için deterjan lekesi oluşabilir.
- Özellikle çay, kahve ve şarap gibi lekeleri çıkarırken öncelikle su ile yıkayın. Ardından leke çıkarıcıyı uygulayın.
Bayraklı temizlik şirketi olarak etkili leke çıkarma yöntemlerini sizlerle paylaşıyoruz.
Etkili Leke Çıkarma Yöntemleri
Çimen lekesini çıkarmak için: Özellikle kot pantolon gibi kıyafetlerinizde oluşan çimen lekesini çıkarmak için yapılması gereken 1 litre su içine 1 yemek kaşığı sıvı amonyağı ilave ederek karıştırmaktır. Ardından yumuşak bir bez ya da sünger ile lekeli bölge nazikçe silinmelidir.
Ter lekesini çıkarmak için: Özellikle gömlek ve tişört gibi kıyafetlerde yaygın olarak görülen ter lekelerinden hızlıca kurtulmak mümkündür. Bunun için küçük bir miktar bulaşık deterjanı 1 çay bardağı soda ve 3 yemek kaşığı oksijenli su karışımı leke üzerine dökülür. 15 dakika bekletilir. Ilık su ile durulanır. Ter lekesini çıkarmak için tavsiye edilen bir diğer yöntem olarak da sıcak su ve sirke karışımını lekenin üzerinde bekletebilirsiniz.
Yağ lekesini çıkarmak için: Yağ lekesini dökülür dökülmez müdahale edemeyecekseniz en azından üstüne bir miktar tuz dökerek lekenin derinlere işlemesini önleyebilirsiniz. Leke üzerine bebek pudrası ya da karbonatı sürün ve 10 dakika boyunca bekleyin. Daha sonra tozları süpürge ile vakumlayın. Ardından 1 yemek kaşığı sirke ile küçük bir miktar bulaşık deterjanı karıştırılır. Karışım tampon hareketler ile nazikçe leke üzerine sürülür. Ilık su ile durulanır.
Mürekkep lekesini çıkarmak için: Hemen belirtelim ki mürekkep lekelerinde en etkili sonuçları almak için lekeye anında müdahale edilmeli ve leke su ile yıkanmadan leke çıkarıcı yöntemler uygulanmalıdır. Mürekkep lekesini çıkarmak için sünger üzerine bir miktar alkol dökülür ve kumaş nazikçe ovulur. Ya da birer kaşık sıvı amonyak ile etil alkol karıştırılır ve leke üzerine sürülür.
Oje lekesini çıkarmak için: Oje lekesi dökülmüş kumaşı ters çevrilir ve aseton dökülür. Bir süre ovalayarak lekeden kısa sürede kurtulabilirsiniz.
Meyve suyu lekesini çıkarmak için: Meyve suyu lekesini çıkarmak için tavsiye edilen ilk uygulama sirke dökülmüş bir bez ile ovalayarak silmek ve ılık su ile durulamaktır. Diğer yöntem ise leke üzerine bolca tuz dökülür ve bir süre nazikçe ovalanır. Ardından sıcak su ile durulanır. Bahsedilen bu yöntemler tüm meyve suyu lekelerini kapsamasa da bazıları için oldukça etkili sonuçlar vermektedir.
Kan lekesini çıkarmak için: Kan lekesi gibi protein içeren lekeleri çıkarmak için ilk etapta kesinlikle su ile müdahale edilmemelidir. Kan lekesi üzerine bir miktar amonyak dökülür ve hafifçe ovulur. Ardından sabunlu su ile yıkanır.
Çamur lekesini çıkarmak için: Özellikle çocuk kıyafetlerinde sıkça görmeye alıştığımız çamur lekesi de zor ve inatçı lekelerin başında gelmektedir. Çamurlanan kıyafetleri sıcak suda içine atılış sirke ve bulaşık deterjanı karışımında bir süre bekletin. Ardından durulama işlemine geçin. Durulama işlemini de sıcak su ile yapmanız tavsiye edilmektedir.
Şarap lekesini çıkarmak için: Şarap lekesi henüz yeni oluştuysa bir miktar sıcak su ve sirkeli karışım ile lekeyi hafifçe ovalayın. Leke yine de geçmediyse 1 yemek kaşığı oksijenli su ve amonyak karışımını leke üzerine sürün ve nazikçe ovalayın.