Fayans Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mutfak ve banyo fayanslarının temizliği ev hanımları için çok önemlidir. Ev bölümlerinden en çok kirlenen yerler mutfak, banyo ve tuvaletlerdeki fayanslardır hiç şüphesiz. Fayans üzerinde yer alan su, yağ ve kir lekelerinin temizlenmesi özel bir çaba gerektirir. Özellikle fayansların aralarında yer alan beyaz renkteki derzler de zamanla sararır ve kötü bir görünüme ulaşır. Mutfak ve banyo fayanslarında kullanacağınız doğru ürünler ve dikkat edeceğiniz püf noktalar ile temizlikte hızlı, kolay ve sağlıklı sonuçlar alabilirsiniz. Bu konuda izmir temizlik şirketleri hizmeti veren Uçanlar Temizlik bilgilendirici bir yazı hazırlamıştır.
Fayans temizliğinin püf noktaları
- Fayans ve derz temizliğinde dikkat edilmesi gereken ve hatta belki de en önemsenen nokta temizliğin sürekli olmasıdır. Fayans ve derz temizliği düzenli ve sürekli olarak yapılmadığı takdirde lekelerin çıkması neredeyse imkânsız hale gelmektedir. Bu nedenle fayans ve derz temizliğinizi periyodik olarak ve aksatmadan yapmaya özen gösterin.
- Banyo fayanslarının temizliğinde yüzey fayans temizliğinin her gün yapılması tavsiye edilirken, duvar fayanslarının ise 2 – 3 haftada bir temizlenmesi yeterlidir.
- Fayans temizliğini yaparken kullanacağınız deterjan seçimi çok önemlidir. Marketlerde birçok çeşitte yüzey temizleyici satılmaktadır tabiî ki. Ancak bunların arasından özellikle derz ve fayans temizliği için özel olarak üretilmiş olanların tercih edilmesine dikkat edilmelidir.
- Fayans ve derz temizleyici ürünleri kullanırken yumuşak bir sünger yardımı ile fayanslarınızı çizmeden temizliğinizi gerçekleştirebilirsiniz.
- Özellikle musluk, lavabo kenarı ya da duş kabin bölümlerinde yer alan fayansların temizliği için krem temizleyici deterjanlar istenen sonucu verebilir. Krem temizleyiciyi sürün ve bir sünger yardımı ile fayansları ovalayın. Ardından leke kalmaması için su ile iyice durulamayı unutmayın.
Fayans Temizliğinde Doğal Ürünler
- Fayans temizliğinizi yaparken doğal malzeme kullanmak istiyorsanız size önerebileceğimiz başlıca malzeme, sirkedir. Sirke içeriğindeki bileşenler sayesinde fayans ve derz temizliğinde tercih edilebilen en doğal üründür. Bunun için sprey şişenin yarısına kadar ılık su yarısına kadar da elma sirkesi koyun. Hazırladığınız karışımı fayanslara sıkın ve sünger ile ovalayın. Ardından durulayın.
- Fayans temizliğinde kullanabileceğiniz bir diğer karışım ise karbonat katkılı çamaşır suyu. Bunun için yarım kova ılık su içine birkaç damla çamaşır suyu ve 3 kaşık karbonat ekleyin. Fayansların yüzeyini, bu karışıma batırılmış bir bez ya da sünger ile iyice ovalayın. Yaklaşık 25 – 30 dakika kadar bekleyin. Ardından fayans yüzeyini durulayın ve kurulayın. Fayans temizliğinde bu karışımı kullanırken içinde çamaşır suyu olduğu için ortamı havalandırın ve daha dikkatli olun. Ayrıca koyu renkli fayanslarda bu karışımın uzun vadede kullanıldığında ağarma meydana gelebileceği için sadece beyaz ya da açık renkli fayanslarda kullanmanızı öneriyoruz.
- Arap sabunu ile yarım kova suyu karıştırın. Bu karışıma batırılmış bir bez ya da sünger ile fayanslarınızı iyice ovalayın. Ardından durulayın. Arap sabunu sayesinde hem fayanslarınız pırıl pırıl parlayacak hem de ortam mis gibi kokacaktır.
- Fayans temizliğinde hazırlayacağınız bir başka doğal karışım ise çamaşır sodası ile hazırlanmaktadır. Bunun için bir kova ılık su içine 3 – 4 ölçek çamaşır sodası ilave edin. Fayanslarınızı bu karışım ile güzelce ovalayın. Ardından ılık su ile durulamayı unutmayın.
Derz Temizliği
Fayans aralarındaki bölümlerin temizliği daha bir zorlu olabilmektedir. Ancak düzenli ve doğru bir şekilde temizlendiğinizde sizin için derz temizliği artık çok kolay olacaktır. Derz temizliği için tuz ruhu, por – çöz gibi çok ağır kimyasallar kullanılmamalıdır. Hem sağlığınız açısından hem de derzlerin delinmemesi açısından bu tarz kimyasallar pek tavsiye edilmemektedir. Bunun yerine derz temizliğinde rahatlıkla kullanabileceğiniz karışım ve uygulama örneklerini sizler ile paylaşıyoruz;
- Derz bölümlerini temizlemek için birkaç damla çamaşır suyunu bir miktar su içine ilave edin ve karıştırın. Eski bir diş fırçası yardımı ile derz bölümlerini iyice fırçalayın. Lekelerin çıktığını ve derzlerin pırıl pırıl olduğunu göreceksiniz.
- Marketlerden derz temizliği için özel olarak üretilen deterjanları satın alarak hem hızlı hem de kolay sonuçlar alarak derz temizliğinizi daha pratik hale getirebilirsiniz.
- Bir miktar karbonat ile limon suyunu karıştırıp macun haline getirin. Kullanılmayan bir diş fırçası yardımı ile derz aralarına sürün ve iyice fırçalayın. Derzlerin kısa sürede bembeyaz olduğunu göreceksiniz.